Introducere Servicii Medicii Noștri Orar

slide-corporate-1

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt  pe de o parte  creierul, măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc, iar pe de altă parte,  nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, precum și mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic). Termenul de “Neurologie” a fost introdus de anatomistul englez Thomas Willis.

Primele indicații asupra unor încercări de tratamente “neurologice” rezultă din descoperirile arheologice“. Aproximativ cu 10.000 de ani î.Hr. au fost efectuate trepanații craniene. Deschiderea cutiei craniene este singura dovadă de tratament de la acea vreme. Întrucât s-au observat procese de regenerare osoasă, rezultă că mulți dintre “pacienții” trepanați au supraviețuit. O condiție a supraviețuirii era lăsarea intactă a durei mater.

Primele documente în care se descriu afecțiuni neurologice provin din Egiptul antic, în care, în jurul secolului al XIV-lea î.Hr., sunt menționate dureri de cap, crize epileptice sau amețeli, paralizii sau hemoragii din nas sau urechi după fracturi ale craniului Se găsesc, de asemenea, descrieri anatomice ale creierului și ale structurilor înconjurătoare.

Deși Charles Bell scrisese deja în anul 1830 o substanțială monografie asupra sistemului nervos (The nervous system of the body), iar James Parkinson descrisese în 1817 semnele bolii care îi poartă numele, neurologia modernă își are originea în Franța, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Guillaume Duchenne de Boulogne, Alfred Vulpian și mai ales Jean-Martin Charcot împreună cu elevii săi Joseph Babinski și Pierre Marie au contribuit la dezvoltarea neurologiei pe baze anatomo-clinice. În anul 1882 se înființează prima catedră de maladii nervoase la spitalul Salpêtrière în cadrul facultății de medicină din Paris, condusă de Charcot. Și neurologul român Gheorghe Marinescu, întemeietorul Școlii românești de neurologie, a fost elev al lui Charcot. În Marea Britanie a prevalat orientarea neurofiziologică prin lucrările lui Charles Sherrington. John Hughlings Jackson și Henry Head au adus contribuții importante în domeniul fiziopatologiei sistemului nervos. În Germania, neurologia s-a dezvoltat din medicina internă, devenind de sine stătătoare datorită în special activității unor personalități ca Max Nonne în Hamburg, Heinrich Romberg în Berlin și Wilhelm Erb în Heidelberg. În 1924, Hans Berger reușește să înregistreze grafic curenții electrici din creier, punând astfel bazele electroencefalografiei.

(sursa: WIKIPEDIA)

Cu Asigurare
  • Consultatie initiala 200 Ron
  • Consultatie de control 200 Ron
  • Referat Medical 200 Ron
Fără Asigurare
  • Consultatie initiala 200 Ron
  • Consultatie de control 200 Ron
  • Referat Medical 200 Ron

1 Doctori în echipa medicala Endodigest

lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică
15:00 - 16:00
16:00 - 17:00
17:00 - 18:00
18:00 - 19:00

miercuri

lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică
15:00 - 16:00
16:00 - 17:00
17:00 - 18:00
18:00 - 19:00

miercuri